Answer true or false and click “submit” to see the answers.





1. I should set my thermostat at the highest comfortable setting in the summer or the lowest comfortable setting in the winter and leave it there because adjusting the temperature up and down uses more energy.

Correct Answer: TRUE
Turning the setting up or down to try to make it warmer or cooler faster doesn’t work, and it uses more energy.

2. I should take showers instead of baths to conserve energy.

Correct Answer: TRUE
A shower uses about half the hot water that a bath does.

3. I should keep the water heater thermostat set at 175-180 degrees to keep the water ready to use.

Correct Answer: FALSE
A setting of 130-140 degrees will use less energy while still sufficiently heating the water for household use.

4. Fluorescent lights are more energy-efficient than incandescent lights.

Correct Answer: TRUE

5. It’s better to dry small loads of clothes because smaller loads take less time and use less energy.

Correct Answer: FALSE
It’s more energy-efficient to run the dryer with a full load. The same is true for the dishwasher.

6. Microwave ovens are more energy-efficient than regular stoves.

Correct Answer: TRUE

7. I can lower my heating and cooling costs by closing the vents in empty rooms.

Correct Answer: TRUE

8. Ceiling fans and oscillating fans use more energy when the air conditioner is running.

Correct Answer: FALSE
The opposite is true: Running a fan can help disperse the cool air through the room so that you don’t have to have the thermostat set as low.

9. Washing clothes in warm water and rinsing with cold water saves a lot of hot water.

Correct Answer: TRUE

10. Caulking and weather-stripping around doors and windows will not help lower electric bills in an older home.

Correct Answer: FALSE
It’s always beneficial to caulk and weather-strip, especially in older homes that may not be as weather tight as newer home.